Go Back
+ servings
Máltai nyúl

Máltai nyúl (stuffat tal-fenek)

Eredeti máltai nyúl recept isteni vörösboros szósszal
Előkészítés 30 minutes
Főzési idő 2 hours
Összesen 2 hours 30 minutes
Fogás Főétel, Vacsora
Konyha Máltai
Adag 4 személyre

Hozzávalók
  

A pácoláshoz
  • 500 ml vörösbor testes
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 db babérlevél
A húshoz
  • 1 nyúl egész nyúl, kb. 1200 g.
  • 50 ml olívaolaj
  • 2 db vöröshagyma kb. 300 g
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 400 g passata passzírozott paradicsom, vagy pl. polpa
  • 3 ek sűrített paradicsom 50 g
  • 800 g krumpli 6-8 közepes
  • 150 g répa 2-3 db
  • 100 g zöldborsó
  • 12 g
  • őrölt bors

Elkészítés
 

Pácolás
  • A nyulat vágd darabokra. A pácoláshoz szükséges fokhagymát pucold meg, és egy lapos kés pengéjével rácsapva törd meg.
  • Tedd a húst, a fokhagymát és a babérlevelet egy tálba. Öntsd fel a borral. Hűtőben pácold legalább egy éjszakán át - egy egész napig is lehet.
  • Közben egyszer fordítsd meg, hogy minden oldalát érje a pác.
Máltai nyúl elkészítése
  • A nyulat vedd ki a pácléből. A babérlevelet és fokhagymát dobd ki, a páclét őrizd meg.
  • A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A nyúl minden oldalát pirítsd meg egy nagyobb edényben közepes-magas lángon az olívaolajon, kb. 3-4 percig oldalanként. Vedd ki a húst, és tedd félre.
  • A hagymát alacsony-közepes lángon párold puhára az edényben megmaradt olajban 6-8 perc alatt. Az utolsó 1 percben add hozzá a fokhagymát.
  • Add hozzá a passzírozott és a sűrített paradicsomot, és forrald 2-3 percig.
  • Most add hozzá a megmaradt páclevet, a babérlevelet, sózd, borsozd, tedd bele a nyulat, öntsd rá a nyúl alatti levet, és öntsd fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje.
  • Forrald fel, majd takaréklángon, fedő alatt főzd 40 percig.
  • Közben pucold meg a krumplit és a répát. A répát vágd karikákra, a krumplit nagyobb kockákra (pl. negyedekre vagy felekre a közepes-kisebb krumplikat).
  • Add a krumplit és a répát a húshoz, figyelj rá hogy teljesen ellepje a szósz. Forrald fel, és ismét takarékon főzd fedő alatt 40 percig.
  • Vedd le a fedőt, és főzd további 30 percig, hogy kicsit besűrűsödjön. Ellenőrizd, hogy puha-e a krumpli és a hús. Akkor jó, ha lejön a csontról. Ha még nem jó, akkor fedő alatt főzd tovább. Nem kell keverni, mert akkor a zöldségek könnyen összetörnek.
  • Amikor minden puha, add hozzá a zöldborsót, és főzd még 5-10 percig, amíg az is megfő.
  • A máltai nyúl elkészült. Tálald melegen!
    Máltai nyúl
Kulcsszavak egytálétel, ízletes, puha
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!