Tagadhatatlanul a legjobb kulináris élményünk volt Máltán a La Sfoglia étterem romantikus teraszán elfogyasztott vacsora Vallettában.
Mivel a szomszéd utcában laktunk, minden nap szemeztünk a Merchants Streeten a délutáni órákban gondosan megterített, abroszos asztalokkal. De mivel igyekeztünk ezt a máltai utazást budget körülmények között tartani, ezért sokáig csak kissé sóvárogva nézegettük a hangulatos éttermet, megpróbálva betelni a puszta látvánnyal.
Mígnem utolsó előtti nap úgy döntöttünk, hogy búcsúvacsoraként foglalunk itt egy asztalt. És hogy ez milyen jó döntés volt! A vacsora és az asztalfoglalás is – mert hogy nagyon finomakat ettünk, és a La Sfoglia minden lehetséges alkalommal annyira tele volt még szezonon kívül is, hogy csak úgy ideérkezve nem tudtunk volna helyet találni.
A hangulat
Kezdem a hangulattal, mert egy ilyen helyen lévő étterem esetében szerintem ez ugyanolyan fontos, mint az ízek. De megnyugtatlak, az ételek is szuperek voltak, azokról majd később.

Az utcára kipakolt, ízlésesen megterített abroszos asztalok már az első pillanattól kezdve vonzóak voltak. És sok kiülős éttermet találni Vallettában, de a La Sfoglia valahogy mégis más hangulatot árasztott. Nem az az olcsó, turistáknak szóló, és valljuk be picit igénytelen hely, amivel a világ összes városában már Dunát lehetne rekeszteni. Volt benne valami finom elegancia – talán a vörös abrosszal terített asztalok, talán a hatalmas borospoharak – ami exkluzív élményt, egy különleges ebédet vagy vacsorát ígért.
És mindezt Valletta egyik sétálóutcájának közepén, a járókelők között. Egyszerre élvezhetted a La Sofglia lekerített – vagy inkább csak elkerített – teraszának védelmét, ízlelhetted a finomabbnál finomabb ételeket, miközben az asztalod mellett járkáltak a várost felfedező turisták, és kicsit távolabbra nézve a máltai építészet remekeit csodálhattad.
A kiszolgálás is fergeteges volt, kedvesen de profin minden alkalommal ott volt a felszolgáló, amikor szükség volt rá, a kérdéseinkre megfelelő válaszokat adott, és minden ételt-italt rendben és gyorsan az asztalunkra varázsolt.
És előzetes várakozásunkkal ellentétben a hely maga nem volt extrém drága, de erről majd később.
Az ételek
Minden, amit ettünk, nagyon finom volt. Sőt, minden étel messze itt volt a legfinomabb az összes hely közül, amiket Máltán kipróbáltunk.
Igyekeztünk tradicionális, máltai ételeket választani, bár az étterem ezen kívül például nagyon jól hangzó steakeket vagy grillezett halakat is tart.
Előételként máltai nyúlmájat és kagylót választottunk. Az előbbi lila hagymával, bő vörösboros szafttal készült, és egészen telt, erőteljes ízeket képviselt. Az utóbbi szintén különleges szósszal volt tálalva, és meglepően finomra sikerült.


Traditional rabbit – azaz hagyományos nyúl – néven a máltai nyúl, vagyis stuffat tal-fennek itteni interpretációját kóstoltuk meg. Ez az étel minden helyen más és más, itt egy ízorgiát kaptunk nyúlcomb és gerinc formájában. A megszokott sült krumpli helyett burgonyapürén tálalták, és a szószból hiányoztak a hagyományosan hozzáfőzött zöldségek, például répa, krumpli vagy borsó. De ez semmit nem vont le az értékéből, sőt. Talán jobban is esett egy ilyen exkluzív helyen, hogy az ízvilágot tiszteletben tartva egy kis csavart vittek ebbe az igazán hagyományosnak mondható ételbe.

Másik főfogásként polippörköltet (Octopus stew) választottunk. Talán nem a leginkább megszokott tálalása a polipnak a világ többi részén, de mindenképpen ki akartuk próbálni, hiszen a nyúlon kívül a második legnépszerűbb alapanyagként tapasztaltuk Máltán – minden étterem tart legalább 1-2 polipfogást. Ebben sem csalódtunk, a sűrű és bő vörösboros-paradicsomos szaft szuper kísérője volt a tökéletesen puhára főzött polipnak.

La Sfoglia Valletta árak
A La Sfoglia Vallettában egy exkluzív hely, nem talponálló. Tehát természetesen megkérik az árát az isteni ételeknek, a hangulatnak és a kiszolgálásnak.
De mivel Málta összességében egy olcsó hely, a La Sfogliában is egészen baráti árakért lehet szuper ebédet vagy vacsorát fogyasztani – persze megértve azt, hogy a „baráti” kinek kinek mást jelent.
A főételek nagyjából 25 és 30 Euró között mozognak, ami persze nem olcsó. Mi összesen 110 Eurót fizettünk 2 főre, borravalóval együtt. Ebben benne volt 1-1 előétel és főétel, 1-1 pohár bor és víz. Persze otthon, magadnak főzve ennél olcsóbban össze lehet hozni egy romantikus vacsorát, de ha a teljes képet nézzük az Európai Unió egyik fővárosának kellős közepén, akkor abszolút elfogadhatóak az árak.
La Sfoglia Valletta megközelítés
A La Soglia étterem Valletta kellős közepén, a Merchants Street és a Felix Street sarkán található, közvetlenül a piac (Is-Suq Tal-Belt) mellett.




